"Eskimeyen kitaplar"

"Çıkar şu baklayı ağzından!"

Henüz okunmamış bir kitabın bilgisi:

Teamüldür, iyi bir kitap yayınlanır, ediniriz, okuruz, beğeniriz ve bu köşelerde bilgisini paylaşırız.

Bense şimdi bilgisini paylaşacağım kitabı henüz görmedim ve okumadım. Dolayısıyla onunla ilgili fiili bir beğeniden hareket ediyor değilim. Fakat beğenmem bir yana kitabın adı bile beni heyecanlandırdığı için ilk bilgilerini şimdiden paylaşmaya ihtiyaç duydum:

Kitabın Adı: İslam Sanatında Geometrik Desenler. Yazarı: Eric Broug. Yasemin Darbaz Karaca tarafından dilimize kazandırılan kitabı, Klasik Yayınları Turgut Cansever Kitapları Dizisi'nden sunmuş.

İslam mimarisinde geometrik desen, nakkaş ruhunun matematiksel resmi olmak ve süslemede bitimsiz bir yarışı temsil etmek bakımından özel bir yere sahiptir. Bu nedenle her tür yapıda, mümkün olabilen her malzeme üzerine uygulanmıştır.

Geometrik desenlerin beni asıl ilgilendiren yanı ise sanatta gelenek ve yenilik çabasının müştereken göründükleri bir uygulama olmasıdır. Hem bu öyle bir uygulamadır ki, Yıldız Demiriz'in kelimeleriyle taçkapılarından minyatürlerin arkaka planlarına; tuğlaların dizilişinden yazma kitapların süslemelerine kadar her yerde bulunur. Hatta konuyla ilgili okumalarım arttıkça, onların sadece geniş yüzeylerde ve kitaplarda kalmadığına, musikiye ve edebiyata da sirayet ettiğine inandığım gibi sanat edebiyat adına yeni zamana söyleyebileceğimiz sözlerin de onlarda saklı olduklarına hükmediyorum.

"İslam Sanatında Geometrik Desenler" adlı kitap beni bu yüzden heyecanlandırdı.

Kurtuba'dan Bağdat'a, Şam'dan Herat'a, Harakan'dan Kayseri'ye birçok tarihi cami, külliye, türbe ve medreseden seçilmiş geometrik desenlerin yer alması bile eserin önemini ele vermeye yetiyor.

Bu vesileyle merkalıları için Yıldız Demiriz'in 2004 yılında siyah-beyaz olarak basılmış "İslam Sanatında Geometrik Süsleme" kitabını da yeniden hatırlatayım.

Demiriz, söz konusu çalışmasını hazırlarken "İslam Sanatında Geometrik Desenler"i görmemiş.

Bu da Klasik Yayınları'nın ciddiyetini ve bize uzmanlarınca bile bilinmeyen hazineler kazandırmaya devam ettiğini göstermeye yetse gerektir.

Kaynak : yenisafak.com.tr / OmerLekesiz