"Eskimeyen kitaplar"

Siyasetnâmeleri Yeniden Okumak

Bir Yönetim Bilimci Gözüyle Geleneksel Siyasi Düşünce

Siyasetnameleri Yeniden Okumak, geleneksel siyasi düşüncenin başlangıçtan günümüze tarihî seyrini hikâye ediyor. Onun kaynaklarını, tarihî ve kültürel zeminini, ortaya çıkışını, gelişimini ve koca bir çınar gibi dal budak salışını belgeliyor. Ancak geleneksel siyaset düşüncesinin tarihî izlerini takip ederken, tıpkı bir kamera gibi belirli bir açıyla konumlanan siyasetnâmelerin merceğinden naklediyor.

Başka bir deyişle, bu kitabın konusunu insanlığın en kadim ve temel meselesi olan siyaset ve yönetim oluşturmaktadır. Konuya bütün yönleriyle değil, sadece siyasetnâmelerin penceresinden bakıyor. Ancak siyasetnâmeleri de bağımsız ve başlı başına bir ekol gibi değil, ortak zemin üzerinde yükselen ve benzer konuları tartışan diğer türler arasında konumlandırarak ele alıyor.

Bu kitap bugüne kadar yazılan siyasetnâmelerle ilgili eserlerden farklı bir yaklaşım sunuyor ve birçok siyasetnâmenin içerik analizini yapıyor. Yazıldığı tarihî ve kültürel zeminle bağını kurmaya çalışarak, birbirleriyle karşılaştırma imkânı veriyor. Dört farklı kültür ve medeniyetin siyasi nasihat edebiyatının tarihî süreç içindeki gelişimini izleyerek, birbirlerine etkilerini tartışıyor.

Kitabın ister kamu ister özel olsun, yönetimle ilgilenenler için sağlam bir düşünce zemini oluşturacağını ve geniş ufuklar açacağını umuyoruz.



Medyada

Diğer Kitapları (Ömer Dinçer)

Kitap Hakkında Yorum Yazın